border border border border
border
 september 2006 - september 2007    - 353 dagen op wereldreis! -   vrijdag 15 augustus 2014  
border border
Limestone Thailand Jessie en Joris
border border
 arrow 
   Home arrow Reisverslagen arrow Columns arrow Tips China
border border

Home
Nieuws
Wie zijn wij?
Voorbereidingen
Reisverslagen
Foto album
Contact
Links


Tips China

Algemeen

  • Stoor je niet aan de soms vreemde gewoonten van de Chinezen! Ze zijn nu eenmaal wat anders dan wij... Luidruchtig rochelen, praten en bellen hoort erbij. Ook is het knippen van nagels in openbare ruimten (internetcafe's, treincoupe) heel normaal. Scheren in de treincoupe en het schoonmaken van je oren met een stokje (om die vervolgens af te vegen aan tafel) is de gemiddelde Chinees ook niet vreemd. Nog een leuk voorbeeld: soms zijn de mensen achter de receptie of in een winkel gewoon even te druk met bellen of tv-kijken om jou te helpen. Niets om je druk over te maken. Of de tibetaanse kamermeisjes die je kamer even 'cleanen' terwijl je er zelf nog in zit: ze bekijken even rustig de spullen die op je nachtkastje staan, en spelen zelfs verstoppertje met hun collega's...
  • Neem een point-it boekje of klein vertaalboekje mee, deze zijn toch een stuk makkelijker in het gebruik dan de (soms onhandig grote) Lonely Planet. Deze zijn overigens voor weinig geld ook in Beijing te krijgen (alleen Point-it hebben wij niet gezien!).
  • Tip van de eeuw voor koukleumen: maak je eigen kruik voor koude nachten! Gebruik gewoon een plastic waterfles en vul deze met heet water. Dit kun je overal gratis krijgen, zelfs in kloosters in afgelegen gebieden!
  • Koop gerust nepmerken als het gaat om kleding. Vertrouw echter geen apparatuur zoals I-pods en geheugenkaartjes voor je camera: goedkoop = duurkoop!! Ons SD-kaartje van een paar euro crashte al na een paar dagen. Wij waren gelukkig maar een paar foto's kwijt, maar je baalt dus echt wanneer al je mooie herinneringen ineens weg zijn.
  • Wanneer je ergens heen wilt met de bus, laat iemand die Engels spreekt dan in het Chinees opschrijven waar je heen wilt. In de bus krijg je dan een seintje wanneer je er uit moet. Ook handig wanneer je treinkaartjes gaat kopen; laat dan naast je bestemming, soort stoel/bed en datum ook de vraag opschrijven waar je de kaartjes moet kopen. Handig om iemand op het station te laten zien, aangezien er soms wel tientallen verschillende loketten zijn.
  • Vertrouw niet volledig op je Lonely Planet: er zijn echt hostels, restaurantjes en plekjes die hier niet in staan en toch veel leuker zijn! Bovendien is de informatie niet altijd accuraat: veel prijzen zijn in een jaar tijd met tientallen procenten gestegen.
  • Altijd en voor alles afdingen!! Dit wordt door de Chinezen verwacht en als je het niet doet verlies je hun respect, en verpest je bovendien de markt voor andere toeristen en de lokale Chinezen zelf. Doe het wel op een leuke manier en blijf dus lachen, maar weglopen helpt meestal goed. Vaak kun je beginnen met een tiende tot een derde van de prijs, afhankelijk van de koopwaar. Bedenk dat je ook voor je eten op straat (broodjes, fruit etc) moet afdingen, evenals voor de prijs van je kamer.
  • Neem absoluut oordoppen mee! Je hebt ze hard nodig wanneer je 's nachts met de trein reist. Ook veel hostels liggen in een drukke buurt zodat een ongestoorde nachtrust niet vanzelf komt. Wij hebben er zelf niet naar gezocht omdat we ze zelf hadden meegenomen, maar we horen van veel mensen dat ze in China zelf niet te krijgen zijn.
  • Boek geen hostels van tevoren via internet; dan ben je alleen maar duurder uit omdat je geen onderhandelingspositie hebt en je de tussenpersoon ook moet betalen! In bijna alle hostels liggen foldertjes van hostels in andere steden met het adres in het Chinees erop. Op die manier kun je het makkelijk lopend, met de bus of taxi vinden. Sommige hostels hebben ook een gratis pick-up als je van tevoren of bij aankomst even belt.
  • Neem je studentenkaart mee of iets wat hiervoor kan doorgaan; vaak krijg je korting bij toeristenattracties. Zorg dat er in ieder geval een pasfoto op zit. Soms werkt zelfs een PADI of een rijbewijs (niet de Nederlandse roze versie). Wij dachten dat je, net als in Thailand, overal wel zo'n kaart kon laten maken in China, maar dat viel dus even tegen.



    Beijing
  • Wij zaten in het Beijing Fei Ying International Youth Hostel. Voor een double room met badkamer betaal je Y180, hoewel wij in onze naiviteit niet geprobeerd hebben af te dingen. Wellicht kan het dus goedkoper, zeker als je van tevoren voor meerdere nachten betaalt. De meeste hostels in Beijing zijn rond deze prijs.
    Een groot voordeel van dit hostel is, dat het 150 meter van het Changchunjie metrostation afligt. Hierdoor kom je overal heel gemakkelijk. De kamers zijn prima en er is altijd warm water, hoewel het geheel er niet zeer fraai uit ziet. Schoon is het wel, maar de afwerking van de kamers is op z;n chinees gedaan, zodat de wasbak en airco lekken en de kakkerlakken (kleintjes!) het hier prima naar hun zin hebben.
    In de lobby is een informatiehoekje, waar altijd iemand zit die Engels spreekt en je kan helpen met van alles: trips en tickets boeken, weg wijzen etc. Handig!
  • Wanneer je de Great Wall gaat bekijken, kies dan voor een trip waarbij je een stuk kunt wandelen. Op die manier zie je veel meer en de wandeling is zeker de moeite waard. Wij hebben van Jinshangling naar Simatai gelopen (de bus staat bij het eindpunt weer te wachten), waarbij het eerste stuk het mooist was. Bereid je overigens wel voor op een lange busreis (circa 4,5 uur heen en ook weer terug): aangezien bijna alle industrie buiten de stad is geplaatst, zit je zowel 's morgens als 's middags midden in de file!


Treinreis Beijing - Lhasa

  • Als je de kans hebt: boek een ticket voor deze geweldige treinreis! De route Golmud - Lhasa en de trein met zuurstof bestaat pas sinds juli 2006 en is dus zeer nieuw en modern. Vooral in de soft sleeper klasse (4 bedden) heb je een luxe coupe, maar de hard sleepers (6 bedden) zijn ook prima. Prijs Beijing - Lhasa softsleeper: Y1260, hardsleeper is Y800. In de hard sleeper proberen wij altijd een onder- en middelbed te nemen: de bovenste is erg hoog en je hebt hier geen uitzicht. Wanneer je 2 onderste bedden neemt, zitten er dus de hele dag andere chinezen op jouw bed. Wanneer je er eentje hebt, kun je die mooi met z'n tweeen in bezet nemen (doen ze zelf ook!).
  • Net als in alle treinen in China kun je gratis heet water pakken, dus neem je noodles, thee en koffie mee. In de restauratie kun je soms wel en soms niet eten: naar Lhasa ging het prima, maar tijdens ons reis naar Xian in precies dezelfde trein kon dit ineens niet meer!! Toen kwamen ze langs met karretjes waarbij je kant en klaar eten kon kopen voor Y15. Dit was trouwens ook prima te eten.
  • Vergis je niet in het vertrekpunt van de trein: deze gaat vanaf Beijing West en niet vanaf centraal!! Wij waren ook bijna naar het verkeerde station gegaan...
  • De treinkaartjes koop je gewoon op het centraal treinstation in Beijing. Laat iemand die engels spreekt op een briefje schrijven waar je heen wilt, wanneer en in welke klasse. En niet onhandig: laat de vraag "bij welk loket moet ik zijn?" opschrijven!


    Lhasa
  • Tijdplanning: zorg dat je voor half oktober in Tibet bent geweest, omdat het daarna te koud wordt. Om bijvoorbeeld bij het Nam Tso Lake te komen moet je over een pas van meer dan 5 km hoog, die tijdens ons verblijf net gesloten was in verband met te veel sneeuw en ijs. De kou heeft ons ook doen afzien van een trip naar het Mount Everest Base Camp, omdat de temperaturen daar 's nachts tot -20 C daalden! Deze trip is echter nog wel mogelijk voor de echte die-hards.
  • Hoewel je het niet zou verwachten, lijkt Lhasa een stuk beter ingespeeld op westerse toeristen dan de rest van China! Veel Tibetanen spreken een aardig woordje Engels, en er zijn vele restaurantjes waar je westers eten kunt krijgen. Laat je dus niet tegenhouden door de gedachte dat reizen hier nog niet te doen is, want over een paar jaar is het massa-toerisme hier waarschijnlijk goed doorgedrongen.
  • In principe heb je voor Tibet (Lhasa) geen permit meer nodig. Men zegt uiteraard van wel, omdat er goed geld aan verdiend kan worden. Wij zijn er in de trein nooit op gecontroleerd (alleen bij de aankoop van het ticket werd gevraagd of we er een hadden, maar we hoefden deze niet te laten zien). Van reizigers die op Lhasa zijn gevlogen, horen we wisselende verhalen: sommigen worden wel gecontroleerd, sommigen niet. Maak dus je eigen afweging en probeer reizigers te vinden die er net vandaan komen.
    Wanneer je besluit wel een permit te kopen: deze kost vanuit Beijing Y700 en vanuit Xian Y400. Het schijnt dat je de permit in Xian zonder bijkomende tour kunt krijgen, maar vanuit Beijing is dit niet mogelijk (althans, dat is het resultaat van onze zoektocht). Bij het Tibet Tourism Centre (Oriental Kenzo Plaza no. A28f, naast metrostation Dongzhimen) kun je een soort 'fake' tour krijgen voor Y150. Hier krijg je dan 3 nachten overnachting in een dorm bij. Uiteraard ben je, eenmaal in Tibet, vrij om te gaan en staan waar je wilt. 
    Let op:  voor de meeste gebieden buiten Lhasa heb je wel weer een aparte permit nodig, maar deze kun je in Lhasa zelf verkrijgen (meestal zit die bij de prijs van een jeeptour inbegrepen). 
  • Na wat heen en weer geshop hebben wij gekozen voor het Dongcuo International Youth Hostel, op de Beijing Donglu naast de Bank of China (in de Lonely Planet 2005: vlakbij het Banak Shol Hostel). Zij bieden een prima prijs in vergelijking met de andere hostels (na afdingen Y110 voor een double room met badkamer en Y20 voor een dorm). Net als in de meeste andere hostels heb je niet altijd warm water (bij ons van 19.00 tot 06.30 uur), maar de dorms hebben prima douches welke je mag gebruiken en hier heb je 24 uur warm water. De meeste hostels hebben wel een courtyard (dus waarom die van van het Banak Shol speciaal in de LP wordt genoemd is ons een raadsel), maar in het Dongcuo staan als enige bankjes in de zon, waar je heerlijk kunt relaxen en gezellig kunt kletsen met andere reizigers.
    Extra tip: vraag bij het service centre om extra dekens en vooral een kacheltje!
  • Favo restaurant: Nam Tso, boven het Banak Shol Hostel. Houd je muts maar op (want net als in de meeste andere restaurants geen verwarming) maar heerlijk eten! En vaak ook gratis showtjes van het personeel: zetten ze gewoon even hun lievelingsmuziek op (housemuziek uit de jaren '90) en oefenen midden in het restaurant hun danspasjes alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De bobi's van Tashi (geroemd door de LP) zijn inderdaad ook niet te versmaden!
  • Kopen van kaartjes voor het Potala Paleis: zorg dat je voor 12.00 uur bij de westingang bent (wanneer je met je neus voor de hoofdingang staat, aan je linkerzijde). Hier krijg je een nummertje op je hand, waarna je om 12.00 uur in de rij moet gaan staan. Je krijgt een kaartje met een tijd erop. Om die tijd moet je de volgende dag bij de hoofdingang naar binnen. Eerst helemaal naar boven lopen, en daar kom je vanzelf bij de ticketoffice waar je voor veel te veel geld (Y100) een kaartje koopt.
  • We hebben gemerkt dat veel mensen die zowel naar Tibet als Nepal willen, deze reis van tevoren in Nederland boeken. Er gaan immers veel verhalen dat het hier allemaal zo moeilijk te regelen is etc. Pure onzin, overal hangen notice boards met briefjes van mensen die elkaar zo ontmoeten en een jeep kunnen delen (je betaalt per jeep). Op die manier spaar je ontzettend veel geld uit en het is makkelijk te regelen.


    Xian
  • Wij hebben de fameuze Jim Beam opgezocht in het Ludao Binguan Hotel (zie Lonely Planet). De prijzen zijn sinds de laatste editie wel wat gestegen (Y45 voor een dorm en Y190 voor een double met badkamer). De dorms zijn echter prima (inclusief gratis kluisje) en de toiletten en douches zeer schoon. Vijf minuten lopen van het treinstation, wel iets verder van het centrum van Xian. Het ontbijt is relatief duur, het overige eten hier is heerlijk en voor een goede prijs.
  • Wanneer je naar het Terracotta Army (toegang nov 2006 Y90) wilt, hoef je hier absoluut geen tour voor te boeken. Neem bus 306 voor het treinstation; deze rijdt je er in circa 2 uur voor maar 7 yuan naar toe. Met een tourbus rijd je misschien wel lekker door, maar we hebben van mensen gehoord dat je dan ongevraagd bij souvenirshops wordt gedropt waar ze je van alles proberen aan te smeren, zodat je nog heel laat aankomt. Mensen die een tour in ons hostel hadden geboekt, hebben zelfs hun geld teruggevraagd om bovenstaande reden en omdat de zogenaamde gids minder wist over het terracotta army dan zijzelf!
  • Prijs hardsleeper naar Chengdu (18 uur) is Y120. Bij loket 3 en 4 spreken ze een paar woorden Engels!


    Chengdu
  • Wij hebben in het Loft Hostel geslapen. Deze heeft dezelfde eigenaar als het Dragon Town Youth Hostel (die wel in de L.P. staat) en ligt er een paar straten vandaan. Deze laatste wordt verbouwd, dus ze sturen je vanzelf wel naar het Loft Hostel. Wij betaalden Y50 (afgedongen) voor een kamer zonder badkamer. De gedeelde douches zijn schoon en super: een raindance!
    Het hostel is op zich prima (gratis internet, dvd's, biljart, courtyard, vriendelijk personeel), maar er hangt weinig sfeer. Het restaurant in het hostel is onafhankelijk en is ontzettend duur. We horen van andere mensen veel betere verhalen over het Mix Hostel (foldertjes hiervan liggen in veel andere hostels).
  • Bij veel toeristenattracties accepteren ze alleen een echte studentenkaart of iets dat er veel op lijkt; in ieder geval moet er een pasfoto op zitten. In Leshan (Grand Buddha) kregen we zonder tegensputteren 50% korting op een vaag zwaaigebaar met ons Menzispasje!
  • Een absolute aanrader wanneer je van een stevige wandeling in het groen houdt, is Qing Cheng Shan. Ga wel naar de ' back mountain' (Houshan), omdat de 'former mountain' ontzettend toeristisch is. Slapen kan in de 'dorpjes' in het gebied (kaartje staat op toegangsticket). Trek er twee dagen voor uit.


    Kunming
  • Wij sliepen in het Cloudlands International Youth Hostel. Niet goedkoop: Y90 voor een kamer zonder badkamer (er zijn geen kamers met eigen badkamer), maar de gedeelde faciliteiten zijn prima schoon. Gratis internet, dvd's, biljart, tafeltennis en een heerlijk zonneterras!
  • Het Stone Forest is ontzettend duur (nov 2006: Y140), maar zeker de moeite waard. In tegenstelling tot in de meeste andere chinese hotspots, kun je in het park zelf geen eten of drinken meer krijgen. Als je van plan bent om hier wat langer te wandelen (je kunt hier zeker een halve tot een hele dag spenderen), kun je dus beter zelf wat proviand meenemen.


    Lijiang
  • Wij sliepen in het inmiddels beroemde guesthouse van Mama Naxi: geweldig! Ze staat (nog) niet in de Lonely Planet 2005 en je kunt het ook zeker niet vinden als je geen kaartje van haar hebt. Deze liggen in veel andere hostels en ze vraagt haar gasten ook om haar kaartjes aan anderen door te geven. Je betaalt hier Y60 voor een kamer met eigen badkamer (Y40 zonder badkamer), Y8 voor het diner en Y2 voor het ontbijt. Je hoeft je hier niet voor op te geven; ontbijt is de hele ochtend (keuze uit banana pancake en brood met eieren en tomaat) en diner is om 18.00 uur stipt. Je eet dan gezellig met z'n allen. Mama en Papa regelen verder alles gratis voor je: busje naar Tiger Leaping Gorge of het busstation, tickets etc.
    Adres is #78 Wen Hua, WuYI, DaYan, Lijiang. Tel: 0888-8881012 of 0888-5185930. Email is Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Beste is om even te bellen voor een pick-up als je op het busstation bent.
  • Het is ruim 2 uur rijden naar de Tiger Leaping Gorge en de toegang is Y50 (Y25 als je een studentenkaart hebt). Het eerste guesthouse is al na 2 uur lopen, en daarna heb je zo'n beetje om het uur een guesthouse. Dat maakt het wel wat minder spannend, maar het is wel handig natuurlijk: zo hoef je niet teveel eten en drinken mee te sjouwen. Wij hebben geslapen in de Tea Horse. Heel leuk, maar op dat moment waren ze helaas aan het verbouwen. Bovendien zagen we de volgende dag dat Halfway sowieso een mooier uitzicht heeft. Van andere mensen horen we echter weer dat die het daar niet leuk vonden: een kwestie van smaak dus!
  • Breng absoluut een bezoekje aan dr. Ho in Baisha! Uiteraard is dit inmiddels een commercieel gebeuren geworden Hij vraagt geen geld voor een consult maar verzoekt wel om een donatie voor de onkosten. En ja, dan geeft iedere toerist uiteraard veel te veel, omdat je niet weet wat al die kruiden kosten. Wij gaven (helaas bij gebrek aan kleinere coupures) Y100 met z'n drieen, maar Y10 p.p zou genoeg moeten zijn. Wij moeten eerlijk toegeven wel onder de indruk te zijn van alle rapporten die hij ons liet zien: hij zal absoluut een echt goede traditionele dokter zijn! Hij heeft in ieder geval gestudeerd en veel samengewerkt met westerse artsen op het gebied van kanker.
  • Wij hebben vanuit Lijiang de dagbus genomen naar Kunming (Y185), omdat we wat van de omgeving wilden zien en de bussen overdag veiliger zijn. De meeste mensen nemen echter wel de sleeperbus, omdat deze goedkoper is (Y110) en je bovendien een overnachting uitspaart. Slapen doe je dan echter weinig: ook 's nachts stopt de bus om de 2 uur voor een plaspauze en blijft de tv lekker aan staan.


    Guilin
  • In de Lonely Planet staan geen budgethostels in Guilin vermeld. Wij zijn maar het het enige foldertje in de andere hostels afgegaan: Flowers International Youth Hostel. De ligging is perfect: tegenover het centrale treinstation (hoewel wij om wat voor reden dan ook moesten uitstappen bij Guilin Noord). Het is echter duidelijk dat ze geen concurrentie hebben: de prijzen zijn flink (Y90 voor een kamer zonder badkamer en Y40 voor een dorm) en de service is matig. Het is echter prima voor een nachtje; de meeste mensen gaan toch meteen door naar Yangshuo.
  • Guilin is een redelijk grote stad, waar weinig te beleven is. Buiten de stad kun je blijkbaar wel leuk fietsen tussen het karstgebergte (hebben wij niet gedaan). Dit is echter wel the place to be voor souvenirs (Guilin International Commodity Market)! Een stuk goedkoper dan Yangshuo en veel meer keuze. Ze spreken hier alleen geen Engels.


    Yangshuo
  • Wij zaten in Bamboo Inn, in het nieuwe gebouw voor Y65 per nacht (afgedongen). Dit is iets duurder dan in het oude gebouw, maar alles is nieuw en je hebt hier niet de herrie van de cafe's. Dan krijg je ook een perfect groot bed, tv en dvd-speler en badkamer met bad en raindance! Het personeel is ontzettend vriendelijk en behulpzaam.
  • Ga absoluut fietsen in de omgeving van Yangshuo, maar probeer hierbij de grote wegen te ontwijken! Wij kwamen hier in het begin wel op uit en dachten hier wel snel vanaf te kunnen. Helaas niet dus, en bovendien moesten we door een tunnel heen fietsen. Beetje link, aangezien je geen licht op je fiets hebt en verder niemand de moeite doet z'n licht aan te doen.
  • Een absolute aanrader wanneer je van een stevige wandeling houdt: de wandeltocht van Yangdi Town naar Xingping (circa 5 a 6 uur). Als je de juiste route wilt lopen, kijk dan niet teveel op je kaartje maar neem na het eerste pontje aan het begin van de wandeling direct de tweede die je tegenkomt. Blijkbaar is dat toch de bedoeling! We weten dus niet hoe de echte wandeling er uit ziet, maar onze alternatieve tocht door de bergen was ontzettend mooi. Je kunt dus ook gewoon express het tweede pontje skippen...

    Nanning
  • De meest saaie stad van China. Ga hier niet heen als het niet nodig is...
  • Wij sliepen in het Chaoyang Fandian hotel schuin tegenover het station (staat ook in de L.P.). Y70 voor een kamer met badkamer, voor meer nachten kun je afdingen. Simpele kamer, maar prima.
 
Naar boven Naar boven Naar boven
border borderborder border
     
border
Gemaakt met Joomla!
border
border border
border border border border
border border border border