border border border border
border
 september 2006 - september 2007    - 353 dagen op wereldreis! -   vrijdag 15 augustus 2014  
border border
Limestone Thailand Jessie en Joris
border border
 arrow 
   Home
border border

Home
Nieuws
Wie zijn wij?
Voorbereidingen
Reisverslagen
Foto album
Contact
Links


Overig te regelen

Onderstaand vind je nog een aantal zaken op een rij die voor een reis als de onze geregeld moeten worden en/of waar over nagedacht moet worden. Het zijn veel (kleine) dingen, die samen toch nog veel tijd kosten en ook erg belangrijk zijn!

Baan opzeggen?

Een belangrijke overweging wanneer je op reis wilt, is uiteraard of je bereid ben om je baan op te zeggen. Wanneer je al langer voor dezelfde werkgever werkt is het wellicht een optie om een sabbatical (onbetaald verlof) aan te vragen.

Omdat wij niet precies weten hoelang wij op reis gaan, hebben wij beiden een maand of vier van tevoren ons ontslag aangekondigd en geen sabbatical aangevraagd. Dat geeft ons toch wat meer vrijheid. Een geluk voor Jessie was dat haar werkgever bereid was voor deze onbepaalde tijd, haar afwezigheid zodanig op te vullen dat zij na de reis weer terug kan komen!

Onderverhuren of opzeggen

Wanneer je - zoals wij - in een huurhuis woont, heb je de keuze tussen het opzeggen van de woning of het onder te verhuren (leegstand is wat ons betreft geen optie). In eerste instantie waren we geneigd de woning onder te verhuren, omdat het toch wel een eng idee is om straks zonder een eigen plekje terug te komen.

De voordelen van het opzeggen van de woning telden voor ons uiteindelijk echter toch zwaarder. Je kunt geen problemen krijgen met een voortijdige beëindiging van de huur, gesloopte spullen of een onderhuurder die de huur niet betaalt (jij blijft immers verantwoordelijk voor de huur). Verder vinden wij het erg moeilijk aan te geven hoe lang we precies weg blijven. Het kan zomaar gebeuren dat we het na drie maanden al zat zijn, maar voor hetzelfde geld willen we toch langer dan gepland wegblijven. Beide opties kunnen voor problemen zorgen als de onderhuurder zich niet aan jouw plannen aan wil of kan passen. Een laatste groot financieel voordeel is dat je je kunt uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie wanneer je voor een periode langer dan (meestal) acht maanden niet in je gemeente woont en ook geen inkomsten meer verkrijgt. Wanneer je uitgeschreven bent, ben je niet meer verplicht een basisverzekering ziektekosten te hebben. En aangezien deze kosten in een goede wereldreisverzekering gedekt zijn, scheelt dat een heleboel geld (zie onder verzekeringen ).

Tot slot een tip wanneer je wel besluit onder te verhuren: vergeet niet je inboedelverzekeraar op de hoogte te stellen van de tijdelijke nieuwe bewoner. Ook kun je ervoor kiezen om gas en electra op de naam van de huurder te laten zetten.

Verkoop van spullen

Wanneer je spullen van waarde bezit, kun je overwegen deze te verkopen. Voordelen zijn het geld dat het oplevert èn het geld dat het niet meer kost. Wij zullen de auto verkopen. Deze is het absoluut niet meer waard om tijdens de reis op stalling te laten staan. Je kunt natuurlijk, wanneer je mensen bereid vindt om een stuk privé-terrein aan je af te staan, je verzekering en belasting tijdelijk laten stopzetten. Bij terugkomst zal je auto echter weer APK gekeurd moeten worden, en bovendien is het zo lang stilstaan van je auto ook niet erg goed.

Ook zullen wij ons kajuitzeilbootje verkopen. Met pijn in het hart, dat wel… We hebben er erg veel plezier van gehad, maar er zijn meer redenen om te verkopen dan om hem te behouden. Ten eerste levert het natuurlijk flink wat op. Ten tweede hoeven we door de verkoop ook geen stallingkosten meer te betalen. Daarnaast zijn we het bootje na een paar jaar ook een beetje ‘ontgroeid’ en willen we graag een andere. En tot slot: hoe komen we bij de zomerligging als we geen auto meer hebben? Het is daar erg moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer en bovendien sjouwen we altijd van alles mee. Volgend seizoen dus een boot-loos seizoen, maar we zullen het ongetwijfeld druk genoeg hebben met het zoeken naar werk en een huis…

Opzeggen lopende zaken

Wanneer je er eens goed voor gaat zitten, zal het je verbazen hoeveel abonnementen en verzekeringen je hebt lopen. Denk aan de tv-gids, tijdschriften, bibliotheek, internetprovider, sportschool, telefoon, goede doelen, loterijen etc. Door deze allemaal (op tijd!) op te zeggen kun je een hoop geld besparen. Daarnaast kun je ook een aantal verzekeringen opzeggen, afhankelijk van je situatie. Voor ons geldt dat de auto- en bootverzekeringen opgezegd kunnen worden. Een WA-verzekering zit meestal in een goede reisverzekering ingesloten. Voor ons is een inboedelverzekering niet meer nodig omdat we het huis zullen opzeggen en de spullen elders onderbrengen. Wanneer je je uitschrijft uit de gemeentelijke basisadministratie ben je ook niet meer verplicht een basisverzekering voor je ziektekosten te hebben (zie onder verzekeringen ). Een doorlopende reisverzekering kun je ook meteen opzeggen wanneer je gaat sparen voor een wereldreis: voorlopig heb je geen geld meer voor kleine reisjes en voor het grote avontuur zelf neem je uiteraard een speciale, uitgebreide wereldreisverzekering!

Waar je verder nog aan kunt denken zijn de gemeentelijke belastingen. Zorg ervoor dat de gemeente op de hoogte is van je vertrek. Wanneer je je huis opzegt hoef je dit uiteraard niet meer te betalen. Wanneer je je huis onderverhuurt loopt dit natuurlijk gewoon door. Let erop dat je, wanneer je het gehele bedrag ineens hebt betaald aan het begin van het jaar, je een deel terug kunt vragen.

Zet ruim van tevoren op een rij wanneer je wat op moet zeggen; voor de ene instantie is een maand voldoende, voor de andere moet je er drie maanden van tevoren bij zijn.

Machtiging en automatische incasso

Het is verstandig om van tevoren iemand te machtigen voor bijvoorbeeld je bankzaken. Mocht je tijdens de reis bestolen worden, is het fijn als iemand thuis tijdelijk je zaken kan waarnemen of een nieuwe pas kan regelen. Wanneer de belastingaangifte-periode tijdens je reis valt, is het ook makkelijk als iemand dit voor je kan doen.

Wanneer er in Nederland betalingen blijven doorlopen (denk aan het IBG!) is het handig dit van tevoren te regelen met een automatische incasso of machtiging. Wanneer dit van je "gebruiksrekening" tijdens je reis afgaat, houd hier in je budgettering (hoeveel geld heb ik nog over?) dan rekening mee. Je kunt ook zorgen dat je voldoende geld op een andere rekening hebt staan. Op die manier kun je je in ieder geval niet rijk rekenen.

Bankzaken

Zoek van tevoren goed uit op welke manier je het beste aan je geld kunt komen in de landen waar je naar toe gaat. Zelf nemen wij het zekere voor het onzekere en nemen we van alles mee: 3 pinpassen, 2 creditcards, travellercheques en contant geld. De pinpassen hebben we vooral geselecteerd op het gebruik van internetbankieren: de site moet betrouwbaar zijn en het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn om geld over te boeken naar een buitenlandse rekening. Bedenk ook van tevoren hoe je je tancodes wilt ontvangen.

Wij nemen zowel een Visacard als een Mastercard mee. Van diverse reisverhalen op het internet hebben we begrepen dat het per land erg kan verschillen welke het meest wordt geaccepteerd. Van de travellercheques hebben we de helft op Joris z’n naam gezet en de helft op Jessie haar naam. Nooit op beider namen laten zetten: wanneer de één ziek is kan de ander niet over het geld beschikken. Qua contant geld hadden we thuis nog wat Amerikaanse dollars liggen. Ook nemen we wat euro’s mee.

Tot slot nog een tip: zet het gros van je geld op een (internet)spaarrekening en maak hier wanneer dat nodig is geld van over naar je gewone rekening. Wanneer je pinpas met pincode gestolen wordt, kan in ieder geval nooit al je geld van de rekening af worden gehaald.

Ook nog aan denken

*Voor een aantal landen moet je paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig zijn.Ook moet je er op letten dat je nog voldoende lege pagina's in je paspoort hebt: de meeste landen eisen een (soms twee) lege bladzijden voor hun visum.


* Waar sla je je spullen op? Wij hebben de mazzel van goede vrienden die een kamer voor ons beschikbaar stellen. Wanneer je die mazzel niet hebt, kun je bijvoorbeeld opslagruimte huren.


* Begin ruim van tevoren met het aankopen van goede schoenen. Je hebt hier enorm veel keuze in, en bovendien is het slim je schoenen van tevoren goed in te lopen. Wij hebben gekozen voor schoenen met gore-tex. Dit is een waterdicht, lichtgewicht materiaal. Het voordeel boven leren schoenen is dat het heel snel droogt, wat handig is aangezien we maar één paar schoenen bij ons hebben (naast uiteraard de Teva's). Het nadeel is dat het minder goed ademt dan leer, wat in warme gebieden prettiger is. Onze schoenen zijn echter van gore-tex xcr, de nieuwste soort gore-tex die meer ademt dan de 'gewone' soort.

* In veel landen heb je een internationaal rijbewijs nodig om een auto te mogen huren. Vraag deze niet te vroeg aan, want hij is maar een jaar geldig. Aan te vragen bij de ANWB, het kost circa €13,- en je moet een pasfoto meenemen.

* Zorg dat je belangrijke informatie op meerdere plekken stopt. Kopieën van je paspoort kun je het beste in alle tassen stoppen (met oog op diefstal). Zorg verder dat je paspoort van tevoren is ingescand en ergens op internet staat. Ook kun je dit op een memorystick of je mp3-speler zetten. Laat tevens kopieën achter bij het thuisfront.Verder is het handig ook kopieën te maken van verzekeringspapieren, tickets, travellercheques etc. Sommige banken bieden verder de mogelijkheid om al je pasjes, abonnementen etc. op één plek te registreren. Wanneer je bestolen wordt, zorgen zij dat alles in één keer wordt geblokkeerd.

* Zorg ook dat je wat pasfoto's (eventueel ook ingescand om uit te kunnen printen) bij je hebt. Voor de visa die je ter plekke regelt heb je altijd wat foto's nodig. Overigens kun je deze in landen als Thailand erg goedkoop regelen.

* Zoek van tevoren uit of een verklaring van goed gedrag noodzakelijk is voor de landen waar je heen gaat. De aanvraag neemt zeker zes weken in beslag.

* Regel van tevoren met de TPG, de betreffende instanties waar je post van verwacht en eventueel de nieuwe bewoner van je huis dat je post naar het thuisfront wordt doorgestuurd.

* Wanneer je medicijnen gebruikt, zorg dan dan je een medicijnenpaspoort bij je hebt. Zorg dat de Latijnse benaming staat vermeld. Wanneer je je medicijnen kwijtraakt of je wordt bestolen, heb je meer kans dat de lokale apotheker je recept begrijpt.

* Ga voor je reis nog een keer naar de tandarts. Wanneer je gebit meer dan een jaar niet is gecontroleerd, kan je verzekering weigeren je een aanvullende tandartsdekking te geven.

* Vooral wanneer je last hebt van terugkomende kwaaltjes, is het verstandig van tevoren even met je huisarts te overleggen. Die kan je een voorraadje medicijnen meegeven en je eventueel nog andere adviezen geven. Sommige mensen vinden het ook prettig om een setje steriele naalden mee te nemen. Je arts kan een verklaring hiervoor meegeven.

* Wanneer je je mobiele abonnement op wilt zeggen maar je nummer wilt behouden: koop een prepaid kaart (of zet je huidige abonnement om naar prepaid) en vraag nummerbehoud aan. Het thuisfront kan je simkaart af en toe gebruiken om deze niet te laten verlopen.

 
Naar boven Naar boven Naar boven
border borderborder border
     
border
Gemaakt met Joomla!
border
border border
border border border border
border border border border